Naziv projekta: Improved Institutional Capacities and New Multilevel Governance for

Talent Attraction and Retention in the Danube Region

Akronim: TalentMagnet

Trajanje projekta: 1.7.2020. – 31.12.2022.

Program: INTERREG DUNAV 2014. – 2020.

Proračun projekta: 2.557.774,00 EUR

Sufinanciranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF): do 85%

Zemlje partneri: Slovenija, Mađarska, Rumunjska, Slovačka, Hrvatska, Njemačka, Češka, Austrija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Bugarska, Ukrajina

OPIS PROJEKTA:

TalentMagnet se bavi velikim društvenim (demografskim i tržište rada) izazovima nastalima zbog migracije visokoobrazovanih mladih, prvenstveno iz malih i srednjih gradova u dunavskoj regiji (odljeva mozgova). Naš projekt namjerava riješiti ove izazove poboljšanim upravljanjem na više razina, ciljanim političkim instrumentima i praktičnim alatima za privlačenje i zadržavanje talenata koji su prilagođeni specifičnim potrebama malih općina. Ti su izazovi specifični za DTP: prema OECD-UNDESA „Svjetska migracija u brojkama“, najveći porast stope iseljavanja zabilježen je u dunavskom području. To ima ozbiljne demografske i tržišne posljedice na tržište rada: ove zemlje imaju manjak visokoobrazovane radne snage.

Ograničeni institucionalni kapaciteti i nedostatak prethodnog iskustva javnih tijela, drugi relevantni dionici (osobito u manjim gradovima) u regiji sprečavaju učinkovitu borbu protiv iseljavanja mlade radne snage. Glavni cilj TalentMagneta je jačanje upravljanja na više razina i poboljšanje institucionalnih kapaciteta za smanjenje iseljavanja mlade talentirane radne snage. Glavni rezultat TalentMagneta je uspostavljeni novi višerazinski i transnacionalni model upravljanja / alati / planovi za privlačenje i zadržavanje talenata, učinkovitijom, širom i dubljom transnacionalnom suradnjom diljem DTP-a.

Naše partnerstvo karakterizira transnacionalna, međusektorska i višerazinska suradnja koja čini model četverostruke ovojnice s partnerima iz akademske zajednice, poduzeća, politike / administracije i civilnog društva u zajedničkom postupku učenja. Partneri EFRR-a / IPA-e / ENI-ja i ASP dolaze iz 12 zemalja: TM pomaže institucijskim akterima i drugim dionicima u DTP-u da utvrde prepreke, razviju i provedu plan za njihovo rješavanje. Našim partnerstvom poboljšati će se institucijski kapaciteti, izraditi 13 strategija, razviti skup alata, izvesti 13 pilot akcija, razviti prijedloge politika uz istodobno uspostavljanje novog modela višerazinskog upravljanja.

Projekt se provodi u sklopu Dunavskog transnacionalnog programa, uz potporu Europskog fonda za regionalni razvoj koji sufinanciraju Europska unija i Mađarska.

Više o projektu na sljedećim linkovima:

https://www.interreg-danube.eu/talentmagnet

https://www.facebook.com/TalentMagnetProject/

VEZANE OBJAVE